Intuïtief & abstract schilderen


zowel spelend schilderen als vaardigheden ontwikkelen

Deze cursus nodigt u uit kennis te maken met intuïtief schilderen aan de ene kant en  abstract schilderen aan de andere kant.

 

Vrije zelfexpressie

Intuïtief schilderen kan een krachtig hulpmiddel zijn voor vrije zelfexpressie, zelfonderzoek en spirituele ontwikkeling. Het is een speelse vrije manier van schilderen zonder oordeel. Dit kan helpen uit ons vaak drukke hoofd te komen en de dagelijkse sleur even los te laten.

We kunnen hierbij ons gevoel laten spreken en onze eigen creativiteit de ruimte geven die het verdient.

 

Ontdek je eigen beeldentaal

Het schilderen zonder vooropgezet plan kan ook een manier zijn om iets authentieks in onszelf aan te raken en in beeld te brengen. Gewoon plezier

beleven aan het schilderen zonder je druk te maken om het resultaat is heerlijk ontspannend!

Door ons vrij en spontaan uit te drukken kunnen we uiteindelijk onze eigen stijl ontwikkelen en onze eigen beeldkracht versterken.

 

Abstract schilderen en schildervaardigheden versterken

Bij het abstract schilderen wordt geëxperimenteerd met diverse (gemengde) technieken, materialen en penseelstreken. We gaan op een onderzoekende manier werken met kleuren, vormen, textuur en contrast.

Ook basale vaardigheden zoals kleuren mengen en kleurovergangen maken kunnen aan de orde komen.

We schilderen dus geen realistische voorstellingen of personen (alhoewel dat in een later stadium wel mogelijk is). Er wordt geschilderd met een opdracht of thema of we associëren naar aanleiding van iets, bijvoorbeeld een dichtregel, een voorwerp of iets heel anders. Vrij werken of met een persoonlijke vraag kan ook onder onze begeleiding.

 

Abstract, intuïtief proces of met een plan?

Abstract schilderen kan een intuïtief proces zijn maar er kan ook met een plan gewerkt worden of met een geplande schildertechniek.

Er is dus een zekere overlap met intuïtief schilderen. Persoonlijk hou ik ervan om vrij te beginnen met een intuïtieve manier van schilderen en gaandeweg ontstaat er iets en dan komen er ook spontane vormen of ideetjes boven drijven. Je kunt er dan eventueel alsnog voor kiezen figuraties of een min of meer realistische voorstelling in je schilderij te verwerken. 

 

Deze cursus wordt nu begeleid door maar liefst twee docenten voor extra persoonlijke aandacht en inspiratie; de locatie is in een monumentaal pand in hartje Voorschoten, dus grijp je kans en geef je snel op!

 • 10 lessen (tekenen en schilderen met acrylverf)
 • donderdag ochtenden 
 • 10.00 - 12.00 uur
 • inclusief koffie/thee
 • locatie - hart van Voorschoten
 • veel aandacht met 2 docenten - Jacqueline Mens & Diane van Bohemen

Ter introductie worden 3 inspirerende dagworkshops aangeboden!

 • handig voor wie doordeweeks niet kan, gewoon om uit te proberen en voor wie ver weg woont
 • voor beginners en gevorderden
 • 3 zaterdagen van 10.00 -16.00 uur 
 • 70 euro per dagworkshop inclusief koffie/thee, koekjes en lunch
 • locatie - hart van Voorschoten
 • volg een 1dags~workshop of boek de serie van 3 dagworkshops tot 1 januari 2020 met 15 euro voorboekkorting!

Voor groepen vanaf 5 personen kan in overleg een afwijkende dag worden ingepland. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Kom dus ook speels en abstract schilderen!

 

Ontdek jouw

creatieve bron en vind nieuwe inspiratie

 

met: Diane van Bohemen (kunstzinnig therapeut, schildert fantastische olieverfschilderijen en dromerige sluierschilderingen)

Jacqueline Mens (kunstenares, kunstzinnig therapeut, inspirator)

impressie uit de lessen